Logo PQA

Luikse balletjes

Ingrediënten : Voor 4 personen

 • 1 kg gemengd gehakt varken & rund Qualité Ardenne
 • 1 grote sjalot of 2 kleine (fijngehakt)
 • ½ bosje peterselie (fijngehakt)
 • 1 ei
 • 3 eetlepels paneermeel
 • Bloem
 • Boter, peper, paprikapoeder, lookpoeder, oregano
 • 3 grote uien (fijngehakt)
 • 2 flesjes blond bier « La Milf »
 • 1 glas rode wijn (en een 2de voor jezelf)
 • 4 eetlepels Luikse siroop
 • 2 eetlepels rozijnen
 • 1 sneetje brood
 • Graantjesmosterd

Bereiding (1u00) :

Iedereen houdt van Luikse balletjes, in zoete saus, in jagersaus … En we waarderen ze nog meer wanneer we ze zelf gemaakt hebben, dat zul je zien!


De basis van de saus is goed gebakken uien! Laat de 3 fijngesneden uien in een grote pan « smelten » met een beetje boter. Het ideaal is dat ze bruinen, maar niet verbranden aan de zijkanten, hou ze dus goed in de gaten …

Ondertussen kun je de gehaktballetjes vormen …. Heuuu, de gehaktballen, sorry! Dus, in een grote kom, meng je het gehakt met paneermeel, gehakte sjalotten, fijngehakte peterselie, ei, paprikapoeder, knoflookpoeder, oregano en peper (geen zout, varkensvlees is van nature al zilt). Vorm dan mooie ballen van het formaat naar keuze en rol ze een beetje in de bloem om ze een mooie korst te geven tijdens het bakken.

Zelf ben ik er fan van om “de balletjes in de pan een goudbruin korstje te geven, om ze vervolgens in de oven verder te garen”, maar anderen geven er de voorkeur aan alles in de oven te doen (en dan geen bloem te gebruiken), of alles in de pan. Mijn techniek laat toe om de saus meer smaak te geven door de aanbaksels van de bloemkorst van de vleesballetjes, en ook om iets sneller te werken door de bouletten uit de pan te halen en in de oven af te bakken (20 min. 180 °).

Dus, we hebben reeds de uien en de balletjes. Laten we verder gaan met de saus: giet het bier van je keuze bij de uien. Ik kies voor het blonde bier “The Milf” (Als je wilt kan je volgende link toevoegen: https://lamilf-be.webnode.be/) omdat het een beetje bitter en niet te sterk is, de perfecte balans! Voordat ik het ontdekte, maakte ik mijn saus met een grote fles Piedboeuf Brune. U kunt nu ook het glas rode wijn toevoegen, als u tenminste niet alles hebt opgedronken … Laat deze vloeistof zachtjes aan de kook komen en voeg dan de Luikse siroop toe, deze zal smelten en de gewenste kleur aan de saus geven. Laat 15 minuten langzaam sudderen.

Roer een keertje goed om en dan (er is een goed bewaard geheim, dat ik je zal geven, om Maizena of ander verdikkingsmiddel te vermijden): besmeer het sneetje brood royaal met graantjesmosterd en leg de boterham in de sauspan met de besmeerde zijde naar onder. Raak nu verder niets aan! Laat het sneetje op natuurlijke wijze in de saus oplossen om zo die stroperige dikte aan deze iconische saus te geven!

Mocht uw saus helaas te vloeibaar zijn: herhaal dan de bewerking brood / mosterd. Als ze daarentegen te dik is: voeg een klein beetje water toe tot u de gewenste consistentie krijgt.


Werk nu alles af door je balletjes in de saus te dompelen, zodat ze goed doordrenkt zijn.


Serveer met huisgemaakte friet of ovengebakken aardappeltjes, en een goede salade.

En smakelijk eten, m’fieu… !

Vik’

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est VIKITCH-LOGO-300x300.jpg.
L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est WEBSITE-e1545407121247.jpg.
L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est FACEBOOK-e1545407153878.png.
L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est INSTAGRAM-e1545407171849.jpg.