Logo PQA

Een coöperatie die haar fokkers respecteert


De Structuur Van Onze Cooperatie

De raad van bestuur van PQA bestaat uit meerdere varkenshouders die door alle cooperanten samen worden verkozen. Deze structuur maakt het mogelijk om onze kwekers centraal te stellen in al onze beslissingen.

Bevorderen Van De Korte Keten

PQA is de rechtstreekse schakel tussen de varkenskwekers en de slagers. Wij moedigen de Korte Keten aan door de opheffing van de meerderheid van de traditionele tussenpersonen zoals veehandelaars, slachthuizen, versnijderijen, … Deze aanpak maakt het mogelijk om het inkomen van de landbouwers te vergroten zonder teveel druk te vormen op de verkoopprijzen.

Eerlijke Verloning Voor Onze Varkenskwekers

Het is voor PQA belangrijk om zijn kwekers billijk te betalen voor het geleverde werk. In tegenstelling tot traditionele systemen die boeren zeer volatiele prijzen bieden, garandeert PQA vaste tarieven aan haar landbouwers. Tevens verbindt PQA zich ertoe om alle gekweekte varkens steeds van zijn varkenshouders af te nemen. Dit alles maakt dat de fokkers kunnen rekenen op waardige lange termijn-verdiensten.

Promotie Van Lokale En Familiale Boerderijen

Onze varkens komen van regionale boerderijen. De volledige verwerking gebeurt in de buurt, in onze Belgische Ardennen. Het transport en de impact op het milieu kan zo verminderd worden.

Dierenwelzijn, het hart van onze bedrijvigheid

Op De Boerderij

Aan de hand van onze drie labels, besteedt PQA bijzondere aandacht aan dierenwelzijn. De staldichtheid op onze boerderijen zorgt ervoor dat de dieren meer bewegingsvrijheid hebben dan in de intensieve fokkerij. Maatregelen zoals het aanleggen van buitenloopterrassen of slaapplaatsen van stro, stimuleren de dieren tot uiting van hun natuurlijk gedrag.

Op Transport

Transport is meestal een belangrijke stressfactor voor varkens. PQA maakt er een erezaak van om dit transport onder de beste omstandigheden uit te voeren, met eigen interne chauffeurs, speciaal opgeleid met oog voor dierenwelzijn. Onze vrachtwagens zijn uitgerust met extra ruimte en aangepast voor het kalm vervoeren van de dieren in afzonderlijke groepjes.

In Het Eigen Slachthuis

Voor zowel dierenwelzijn als goede vleeskwaliteit, is het essentieel dat het slachten plaatsvindt zonder pijn en zonder stress voor het dier. Daarom heeft PQA geïnvesteerd in innovatieve slachttechnieken, uniek in België, geïnspireerd op basis van de beste in Europa.

Vóór het slachten, rusten de dieren in afzonderlijke groepjes om de nervositeit van afzondering te vermijden. Ze worden daarom ook in groep verdoofd. Het zacht inslapen maakt het slachten op die manier pijnloos en rustig. Bovendien krijgen de operatoren voldoende tijdsruimte voor mogelijk apart vereiste interventies in geval van een incident en dit door de gehanteerde trage cadans van de slachtketting.

Kwaliteitsproducten, gezond en smaakvol vlees

De trage groei van de PQA-varkens en hun gezond aangepast dieet, zorgen voor een heerlijke smaak. De bijzondere malsheid van het vlees wordt gegarandeerd door de volledige beheersing van alle stress-factoren.

Dankzij de 100% plantaardige dierenvoeding, met minimaal 75% granen, wordt er een kwaliteitsvet aangemaakt dat smelt in de pan en het vlees karamelliseert. Het is zo mogelijk om een smaakvol stukje vlees te verkrijgen zonder toevoeging van extra bijkomende vetstoffen tijdens de bereiding. Het gesmolten vet kan indien gewenst uit de pan worden verwijderd en men trekt volledig voordeel van de rijke eiwitbron.

PQA-varkensvlees heeft echte gezonde troeven !

Traceerbaarheid en hygiëne

Bij PQA is het garanderen van een nauwgezette traceerbaarheid van varkenshouder tot consument, een permanente zorg. Tevens controleren onafhankelijke erkende certificiërings-instanties elke schakel binnen de gehele korte keten van elk label ; van kweek tot de vervaardiging van de producten.

Ons personeel is speciaal intern opgeleid met respect voor de streng gehanteerde hygiënenormen tijdens het volledige circuit : van riek tot vork!