Logo PQA

PQA in enkele woorden…

Porc Qualité Ardenne (PQA) is een coöperatieve vennootschap van ambachtelijke varkenshouders. Ze werd in 1989 opgericht in de Ardennen door 14 lokale landbouwers en een slager. Sindsdien is PQA zich blijven ontwikkelen rond de fundamentele waarden: lokaal, kwaliteit en respect voor de landbouwers en hun dieren.

Vandaag telt PQA meer dan 150 familiale boerderijen, die gespecialiseerd zijn in het kweken van varkens volgens 3 baanbrekende kwaliteitslabels :

// Le Porc Fermier (sinds 1989) //
// Le Porc Bio (sinds 2001) //
// Le Porc Plein Air (sinds 2003) //

De rechtstreekse link tussen de varkensfokkers en de slagers bij Porc Qualité Ardenne, maakt de taken van traditionele tussenpersonen (zoals veehandelaars, slachthuizen en versnijderijen, …) overbodig.
Elke schakel binnen het beperkte circuit wordt intern beheerd in overeenstemming met de strikte regels van de drie nauwkeurig beschreven lastenboeken, streng gecontroleerd door een externe onafhankelijke erkende certificiërings-instantie.

1989

Opgericht en gesitueerd in de Ardennen, wordt PQA gevormd door 14 landbouwers uit de regio die zich verenigen met als doel om varkensvlees "anders" te produceren. Gedreven door het voortbrengen van een kwaliteitsvarkensvlees, leggen ze de grondslag van het kwaliteitslabel "Le Porc Fermier".

1993

Het lastenboek "Le Porc Fermier" bevat nu een reeks specificaties die de productieregels voor het hoevevarken "Le Porc Fermier" definieert. Deze strikte richtlijnen worden officieel erkend en gevalideerd door het Waalse Gewest. Een stap dichter bij een duurzame kweekmethode en kwaliteitsproducten.

1999

PQA start met bouwwerken in Malmedy, in het hart van de Belgische Ardennen. Een eigen versnijdings- en verwerkingsatelier behoren tot de eerste installaties.

2001

Als voorstander van de filosofie van de biologische landbouw, besluit PQA om dit ook in de praktijk uit te werken. Het tweede lastenboek « Le Porc Ardenne BIO » wordt gecreëerd en goedgekeurd!

2003

Om zich verder te onderscheiden van standaardproducties, stelt PQA nieuwe kweek-specificaties op die gekenmerkt worden door de vrije uitloop en het opgroeien van de dieren buiten in de groene natuur. Het lastenboek "Le Porc Plein Air" is geboren en wordt ook erkend door het Waalse Gewest.

2007

De laatste stap naar de integrale beheersing door PQA van de korte keten was de bouw van een eigen slachthuis. Dit gebeurt in 2007 ! We voltooien onze eerste installaties te Malmedy met een gloednieuw varkensslachthuis, uniek in België en geïnspireerd door de beste in Europa. PQA heeft geïnvesteerd in innovatieve technologieën die zorgen voor een stressvrije en pijnloze slacht van elk dier.

2017

Oprichting van onze groepering « Producenten van Gedifferencieerde Kwaliteit ». Zich verenigen om onze coöperatie verder te versterken !

30 ans d'éxpérience !