Logo PQA

Nieuwjaarsdag-zuurkool

Ingrediënten : voor 6 personen

Voor de zuurkool en zijn garnituren

1,2 kg rauwe zuurkool
2 voorgegaarde gerookte hamschenkels « Le Porc Fermier »
6 Frankfurter knackworstjes « Le Porc Fermier »
3 grote plakjes gerookt spek « Le Porc Fermier »
½ l droge witte wijn
½ l water
10 jeneverbessen
5 kruidnagels
5 laurierblaadjes
Gemalen zwarte peper

Voor de aardappelpuree

1,2 kg kruimige aardappelen
1 ei
200 g boter
200 ml melk
nootmuskaat
kaneel
zout
Gemalen zwarte peper

Bereiding (02u00):

Om een culinaire familiale zuurkool-schotel te bereiden voor uw eindejaars-feestjes, wapent u uzelf met geduld en fijne smaakpapillen. Hier is mijn recept … een goede mix tussen dit van mijn vader en mijn grootmoeder.


Eerst bereiden de kookbouillon voor de zuurkool voor. Bruin al het vlees in een grote pan met een beetje olie. Voeg water en witte wijn toe (vlees moet bijna bedekt zijn), evenals de jeneverbessen, de kruidnagels, de laurierblaadjes en peper. Laat alles sudderen. Verwijder de Frankfurter-knackworstjes die de neiging hebben in te scheuren. Wanneer je bouillon een goede gerookte en zoute smaak heeft, kun je het vlees verwijderen en je bouillon bewaren met de kruiden.

Spoel de zuurkool vervolgens grondig af. Om dit te doen, dompel deze in een grote schaal met veel helder water, pers daarna hard uit tussen je handen en leg opzij. Herhaal deze handeling met nieuw water 1x (volgens mijn vader), 2x (naar mijn mening) of 3x (volgens mijn grootmoeder) overeenkomstig de gewenste zuurtegraad en smaak. Hoe meer de zuurkool wordt uitgeperst, hoe minder zuur deze zal zijn. Je kunt de zuurkool dan koken in je bouillon die er logischerwijze bovenuit moet komen. Als dit niet het geval is, voeg een beetje water toe. Laat de zuurkool op halfhoog vuur sudderen gedurende 1u30. Roer af en toe om te voorkomen dat het aan de bodem gaat kleven. Het bouillonvocht moet een beetje verdampen, maar de zuurkool mag ook niet te droog zijn. Het is een echt evenwichtsspel gedurende anderhalf uur, waardoor je tijd hebt om je aardappelpuree voor te bereiden.

Schil je aardappelen en kook ze in water. Als je met een mesje gemakkelijk in de gekookte aardappelen kan prikken, kun je ze afgieten en beginnen met het fijnstampen. Voeg boter, melk, nootmuskaat, een snufje kaneel, zout, peper, ei en stamp met een aardappelstamper fijn tot de puree glad en romig is.

Als je zuurkool gaar is, kun je de knackworstjes, het gerookt spek en de ontbeende hammetjes toevoegen. U kunt uw gasten dan de nieuwjaarsdag-zuurkool-schotel opdienen zonder natuurlijk de mosterd, een glaasje witte wijn en het centje onder het bord te vergeten …

Smakelijk en gelukkig nieuwjaar !  

Vik’

Maar wie is Vik?

Vik is een creatieve en gepassioneerde jonge kokkin uit de regio Verviers. Ze kiest ervoor om PQA-producten naar voren te brengen omdat ze houdt van gezonde lokale goede producten!
Ontdek hier haar activiteiten:

Ontdek hier haar activiteiten: